5 שאלות עם ניצן שפילמן

5 שאלות עם ניצן שפילמן

ניצן שפילמן, יליד ,1967 נשוי ואב לשלושה, חקלאי ודבוראי ביודימי, נולד וגדל עד גיל חמש בקיבוץ סאסא, עבר עם משפחתו לקריות ולאחר מכן לכרמיאל. חי ועבד בכפר רפאל במשך 30 שנים, כיום מתגורר בקיבוץ הרדוף, מלמד חקלאות ביודינמית וכותב את מדור הדבורים במגזין זה. 

 

  1. איך הגעת לאנתרופוסופיה? מאז ומתמיד הייתה לי משיכה לעולמות שמעבר. עם תחילת גיל ההתבגרות, בגיל 14 וחצי, פתחתי יום אחד באקראי את העיתון בבית, ובו נתקלתי בסדרת כתבות על רוחניות ואזוטריקה. מאותו רגע התחלתי חיפוש בכל כיוון אפשרי, בתחומי הרוחניות השונים שהיו נגישים באותה תקופה – קבלה, בודהיזם, יוגה, ספיריטואליזם, רפואה אלטרנטיבית לסוגיה, פילוסופיה ועוד. עם הזמן נקרו בדרכי אנשים שפתחו דלתות לעוד ועוד עולמות. מאוחר יותר, בגיל ,17 דרך מפגש עם משפחת כרמלי מאמירים, נחשפתי לראשונה גם לאנתרופוסופיה. באותה תקופה, בשנת ,1984 הגעתי לראשונה לביקור בהרדוף, ובפעם הראשונה הרגשתי שיכולתי סוף סוף לדבר בלי מחיצות על ענייני הרוח.
  2. כיצד נוצר הקשר עם כפר רפאל? לפני הצבא עשיתי שנת שירות בבית ספר שדה, שם נשביתי בקסמם של נערים בעלי צרכים מיוחדים שהדרכתי במקום. חברה ששמעה אותי מספר על כך בהתלהבות, המליצה לי לבקר בכפר רפאל. האפשרות לחיות חיים משותפים עם אנשים כאלה הייתה עבורי מובנת מאליה וקשרתי את גורלי עם המקום. אחרי שירות צבאי ולימודים בשווייץ חזרתי לכפר רפאל, וחייתי במקום כשלושים שנה עם משפחתי. לאורך השנים, לצד העיסוק בחינוך מרפא מילאתי תפקידים שונים, אבל העיסוק העיקרי והחשוב מכל היה להיות אב-בית. כלומר, להיות אחראי לגורל שבעה אנשים בעלי צרכים מיוחדים הזקוקים לסעד נפשי וגופני. חלק מהם ישבו על כיסאות גלגלים ונזקקו לעזרה בכל הפעולות היומיומיות. אחרי כל כך הרבה שנים ביחד, אתה מבין שהם בעצם המורים האמיתיים שלך. במהלך שנים אלו למדתי לחרוש באדמת לבם של בני האדם, מה שהכשיר אותי גם לעבודת האדמה. אחד הדברים שתמיד מאוד נגעו בי, הוא השיחה המפורסמת בין רודולף שטיינר לתלמידו הקרוב אנפריד פייפר, בה שאל פייפר, איך ייתכן שיש לצעירים הרבה אידיאלים ורצון ליוזמות, אבל בפועל הם לא מצליחים להגשים אותם? שטיינר ענה תשובה מפתיעה ואמר שזוהי בעיה של תזונה. גם אני, מתוך רצון לתת מענה לחסר הזה, לקחתי בשנת 2011 אחריות על גן הירק בן חמישה הדונם בכפר רפאל. במשך כעשר שנים גידלתי ירקות עונה באופן אינטנסיבי, לצד מתן מענה ביודינמי למטעים ולגינות הנוי שבכפר, והתעמקתי ברזי החקלאות הביודינמית. 
  3. מהי בעבורך הדבוראות הביודינמית? המפגש הראשון המשמעותי שלי עם הדבורים, היה בנערותי בזמן שעבדתי אצל אבי בפרדס. על אחד העצים גיליתי נחיל דבורים גדול, החלות שלו היו בנויות יפה על ענף. הדבורים היו רגועות ואני התקרבתי אליהן. הושטתי את ידי והנחתי אותה בעדינות על אחת החלות. אט אט החלו הדבורים לכסות את ידי. כבר אז ניטעה בי האהבה לישות הדבורים. כשגרתי בכפר רפאל, לקחתי בשנת 2007 אחריות על המכוורת במקום, ומייד צללתי לעולמן של הדבורים. שנתיים לאחר מכן הסבתי את המכוורת לביודינמית. כפי שבחקלאות הביודינמית השאיפה היא להחיות את הקרקע, כך בעבודה עם הדבורים השאיפה היא להביא להן מרפא. 
  4. איך חי בך הקשר בין המדע הגתאני לעבודת האדמה? המדע הגתאני יוצא מתוך ראיית השלם, מתוך תפיסה מוניסטית של ישות אדם- עולם, ועוסק בהתבוננות פנומנולוגית, למציאת החוקיות הישותית. כשאני הולך בשדה, אני עסוק כל העת בהתבוננות גתאנית. למשל בקרקע. אני מתבונן במבנה שלה, בצבע שלה, אני בוחן אם היא קורנת או שמא עמומה, כיצד היא מגיבה לצעדים שלי, בודק את מידת הלחות שבה וכן הלאה. גם בהתבוננות בצמחים אני בוחן את הפרופורציות של הצמח, את המורפולוגיה הכללית, את הצבעים שלו, האם הוא חיוור או שמא מופיע בצבע ירוק כחלחל, האם העלים מעובים או קורנים, איך הצמח מתנועע ברוח וכן הלאה. באופן הזה אני למד אם קיימת איזו חד-צדדיות שעליי לאזן. אחד המאמצים החשובים בתחום המחקר המדעי של גתה הינו תורת המטמורפוזה. שנים רבות הוא עסק במורפולוגיה של הצמח, בשלבי התפתחותו ובמופעים השונים של צורות העלים. גתה חיפש את צמח הבראשית, וכך התחקה אחר ישות המטמורפוזה. ישות הצמח אוצרת בתוכה הסוד הנעלה מכול. אם נרצה ללמוד כיצד לעבוד את האדמה באופן נכון, עלינו לפנות וללמוד את ישות הצמח. היכרות אינטימית עם שלבי התפתחות הצמח מסייעת לי כחקלאי ביודינמי לתת מענה נכון, עם יישומים ביודינמיים נכונים, בכל שלב ושלב. כאשר עוסקים במטמורפוזה, בישות ה”מות והתהווה”, רוכשים אט אט את היכולת לחולל טרנספורמציה בקרקע ובכך לרפא ולהחיות אותה. אם אני מצליח לחוות עצמי אחד עם ישות האדמה, אני יכול להתחיל לפעול מתוך האלמנט ה”מות והתהווה” – דרך היישומים הביודינמיים ובמיוחד בעבודה עם הפרפרטים הביודינמיים, הפועלים כמו באלכימיה להתמרת האדמה. 
  5. מה אתה עושה בימים אלה? החיים הראו לי שעליי להתמקד בחקלאות ביודינמית. אי לכך עברתי להתגורר בהרדוף, ובימים אלה אני מלמד את הסמינר המלא לחקלאות ולדבוראות ביודינמית במקום. אני גם מלווה את גן הבית של הרדוף ומשקים נוספים בעבודה הביודינמית. אחד הדברים החדשים בהם אני עוסק כרגע הוא שיווק ומכירה של Garden Magic – תוסף הומאופתי לגינה, שהוא סוג של הומוס ביודינמי. התכשיר נועד לחולל טרנספורמציה בקרקע ובכך לרפא ולהחיות אותה. הוא מתאים לגידול ירקות, פרחים ועצים בעציצים ובאדניות, או בגינה הביתית. החזון שלי הוא להנגיש את החקלאות הביודינמית לכל אדם שירצה להבין אותה, לכל אדם שירצה לעסוק בה להחייאת האדמה ולכל אדם שירצה להיזון מפירותיה, כך שתוכל לתמוך בהגשמת האימפולסים הרוחניים על האדמה. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן